
________________________________________________________ 

Questions to and Answers from the Office to Monitor and Combat 

Trafficking in Persons (TIP Office) about its 2020 Full Proposal Funding 

Opportunity 

________________________________________________________ 

ELIGIBILITY 

Q.  Who is eligible to apply for funding? 

A.  Only selected applicants that participated in the 2020 Stage One process and 

received an invitation from the TIP Office are eligible to apply for an award under 

this funding opportunity. 

LOGISTICS 

Q.  How much funding does the TIP Office have for 2020? 

A. All awards under this announcement are pending the availability of funds. 

Q.  How much money will be allocated to each region or country? 

A.  The final amount allocated for each country and region will depend on many 

factors, including the quality of applications received and the nature of the 

proposed activities. 

Q. What is the maximum number of awards? 

A. The number of awards depends on the availability of funds and the quality of 

applications received. 

Q.  What are the expected funding dates?  

A.  The TIP Office expects to award the funds to successful applicant(s) by March 

2021. 

Q.  Is there a limit to the number of proposals that can be submitted by a 

single applicant? 

A.  Applicants invited to submit full proposals may only submit one proposal that 

builds on the initial SOIs submitted in September 2020. 
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Q.  Where can I find specifics regarding projects previously funded by the 

TIP Office? 

A.  Applicants are encouraged to look to our website, https://www.state.gov/tip-

office-project-descriptions/, for information on TIP Office-funded projects from 

prior years. 

CONTENT 

Q.  What has changed in this notice of funding opportunity?  

A.  Please note there have been significant changes in this funding opportunity, 

including sections on risk, monitoring and evaluation, and the inclusion of a pre-

gap analysis narrative.  The changes are meant to help applicants work through the 

program design standards.  Applicants should read the funding opportunity and 

guidelines carefully when preparing their proposal. 

Q.  May an applicant include footnotes in the project narrative? 

A.  Yes, an applicant may include footnotes within the project narrative.  However, 

the footnotes will be included within the character count limit. 

Q.  Are organizations eligible to receive indirect funds? 

A.  Regarding indirect costs, organizations without a Negotiated Indirect Cost 

Recovery Agreement (NICRA) agreement may account for a maximum of ten 

percent (10%) of these expenses as indirect costs when submitting a budget; please 

note this 10% de minumus rate is in accordance with 2 CFR 200.414(f).  

Organizations with NICRA agreements may account for indirect costs as a lump 

sum for the relevant percentage of funding as permitted by the NICRA.  For 

organizations that do not have a NICRA and elect not to use the de minimus rate, 

identified “overhead costs” must be charged as direct costs. 

Q.  If an applicant proposes a partnership with government, civil society, 

another NGO or a PIO, does the partnership agreement have to be finalized 

or in writing at the time of the application? 
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A.  Proposed partnerships should be referenced in the proposal to ensure that they 

are considered in the review, but partnerships need not be formalized at the time 

the proposal is submitted.   

Q.  Who should be listed as the authorized certifying official on the SF-424B? 

A.  The “certifying official” is the person within your organization who can / will 

sign the grant award if an award is made.  This could be the organization’s 

director, a project manager, or grants coordinator, for example.  This is also the 

only point of contact who will receive information regarding the status of the 

application. 

Q.  Would it be acceptable to make changes to the budgets that were 

originally submitted along with the Statements of Interest when submitting 

the full proposals? 

A.  It is acceptable to make changes to the budgets that were originally submitted 

along with the Statements of Interest when submitting the full proposals.  

However, the total budget should not increase more than 10% of what was 

originally proposed.  This leaves flexibility for movement between proposed 

budget lines, but again, the ten percent cap is on the total funding increase. 

Q.  Would it be feasible to include cost-share in the final proposal even if such 

a modality was not originally identified in the SOI (while making sure to keep 

within the budget parameters discussed in previous messages)?  Are there any 

restrictions on having other governments provide cost-share? 

A.  It is feasible to include cost-share in the final proposal, even if it was not 

identified in the SOI.  Other governments may provide cost-share, but it is 

important to keep in mind that cost share funds still fall under J/TIP’s award and as 

such are subject to the terms and conditions of the award (e.g., the funds are still 

subject to Leahy vetting if used on an activity with police trainings).  Cost share 

must be appropriately tracked and expenditures available for viewing by J/TIP 

upon request.  

Q.  Is there any restriction with regard to the cost share (e.g. max. amount)? 
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A.  No, there is no cap on cost share, but applicants must be able to clearly justify 

the quantity of funding they plan to allocate to a sub-grantee and explain why that 

funding is being allocated. 

Q.  May an organization that was selected to submit a full proposal also be an 

implementing partner in another proposal for the same funding opportunity?   

A.  The TIP Office does not have any restrictions that would prevent an applicant 

from also being an implementing partner in another proposal under the same 

funding opportunity. 

Q.  May an organization identify a partner that was not previously identified 

in the SOI? 

A.  An organization may identify a partner in the full proposal that was not 

previously identified in the SOI. 

Q.  May an organization remove a partner from their full proposal that was 

previously identified in the SOI application? 

A.  While there are no guidelines that prevent an applicant from removing a partner 

that was previously listed in their SOI application, please note that the SOI 

application was selected to move forward to submit a full proposal based on the 

components that were originally included. 

Q.  We understand the TIP Office wants our Theory of Change to be 

submitted as an attachment.  May we submit other attachments?  

A.  Applicants should include the theory of change as an “if, then” statement in the 

proposal narrative template.  Applicants must also submit a theory of change in a 

diagram, chart, table, or visual as an additional attachment.  Applicants are not 

allowed to submit additional attachments other than the theory of change. 

APPLICATION SUBMISSION 

Q.  How do I unlock my SAMS Domestic account or change my SAMS 

Domestic password?  What should I do if I encounter difficulty using the 

SAMS Domestic website? 
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A.  Unfortunately, the TIP Office is unable to unlock SAMS Domestic account or 

reset passwords.  For assistance with SAMS Domestic (https://mygrants.service-

now.com/grants) please contact the ILMS Support Desk at 1-888-313-4567 (toll 

free for international callers) or submit a ticket using the ILMS Self Service Portal 

(https://afsitsm.service-now.com/ilms/home).  Please let us know if you have any 

questions by emailing JTIPGrants@state.gov.  

Q.  What does an application include? 

A.  To ensure fairness, all applicants will have an equal chance to describe their 

proposed project.  Detailed information on formatting requirements and more can 

be found in the funding opportunity.  

Q.  We are experiencing difficulty requesting a DUNS number. 

A.  For information and assistance with DUNS numbers, please contact the Help 

Desk via phone at 866-705-5711 or via email at govt@dnb.com.  In your message, 

provide your contact information and a brief description of the problems you are 

experiencing. 

Q.  May an organization apply to work in a country where the organization is 

not physically present? 

A.  Yes, an organization may propose to work in a country where they do not 

currently have a physical presence. 

Q.  If an organization proposes a partnership with another organization, do 

all parties need to obtain a DUNS number, or only the applicant? 

A.  For the purpose of filling out the SF 424s and submitting an application, the 

only DUNS number required is that of the applicant – the principle organization 

which is requesting funding. 

Organizations proposing partnership or sub-award agreements in their proposals 

are advised that their partners may obtain a valid DUNS number in anticipation of 

selection for funding, as this information may be required for sub-award 

agreements. 
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Q.  May two organizations or more organizations jointly submit an 

application? 

A.  No, there must be a single applicant.  While applicants may designate one or 

more partner organizations as sub-recipients, there may only be one primary award 

recipient.  

COMPETITIVE REVIEW 

Q.  How does the TIP Office decide which proposal(s) to fund? 

A.  Following the submission deadline, all proposals will be screened to determine 

whether they meet the technical requirements stated in this announcement.  As a 

reminder, the TIP Office will only consider proposals that meet the very specific 

requirements outlined in the funding opportunity.  Following the technical review, 

a formal content review of each full proposal that passes the technical review will 

commence.  An intra- and interagency panel will review proposals for funding 

consideration.  The panel will consider each proposal’s merits as well as applicable 

limitations on U.S. foreign assistance.  Panel recommendations will be presented to 

the Ambassador for the Office to Monitor and Combat Trafficking in Persons for 

consideration.   

Q.  Are applicants required to submit a hard copy original signature with 

their proposal via mail? 

A.  No, only an electronic signature submitted via SAMS Domestic is required.  

No applications or supplemental documents are required via mail - only the items 

listed in the instructions on the solicitation.   

Q.  Where may I find additional advice about preparing the full proposal 

application? 

A.  The TIP Office must ensure a fair, transparent, competitive grants process.   

No one from the Office or other Department of State personnel, including Embassy 

personnel, may advise you on the content of your application.   

Persons with additional questions about the requirements of the solicitation may 

contact JTIPGrants@state.gov. 

about:blank

